Escola Paulista de Medicina
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2007 - Gallian - A desumanização do comer

A desumanização do comer

Dante Marcello Claramonte Gallian

RESUMO

Considerando o "ato de comer" como ato humano e humanizador por excelência, este artigo procura traçar a trajetória histórica do fenômeno da refeição na tradição ocidental, partindo de referenciais culturais judaico-cristãos – a Bíblia – e helênicos – O banquete de Platão –, e analisar o processo de sua desumanização no contexto da sociedade industrial pós-moderna, assim como seus efeitos na cultura.

Palavras-chave: Alimentação, Refeição, História da alimentação, Humanização/desumanização.

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The dehumanization of eating

ABSTRACT

Considering the "act of eating" as the human and humanizing act par excellence, this article seeks to trace the historical trajectory of meals in Western civilization, beginning with cultural references from the Judeo-Christian (the Bible) and Hellenic (Plato's Symposium) traditions, and to analyze the process of dehumanization in the context of postmodern industrial society and its effects on our culture.

Keywords: Food, Meals, History of Food, Humanization/Dehumanization.

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